Hoogstraatgemeenschap

Welkom
Wie zijn we?
Spiritualiteit
Het charter
Waarom houden we het vol?

Vriendenkring
Contacten
Geschiedenis en toekomst

Activiteiten:
HOV / Wake
Vierde Kamer
Kennismaking
Lokaal
Uitnodigingen
Verslagen
Persberichten
Contactgegevens
Archief


Print deze paginaKlik hier om uw reacties en/of vragen te versturen
Via deze RSS feed worden uitnodigingen verstuurd voor de diverse activiteiten van de Hoogstraatgemeenschap. Zoals: Wakes, Huiskamer Zonnekind en De Vierde Kamer.

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/users/hoogsftp/hoogstraatgemeenschap.nl/php/script.php on line 112

NIEUWSBRIEF

Nr. 3

 

Actualiteit

Angst en overmoed.

Wij zien in onze leefgroep hoe vrienden steeds banger worden omdat per 1 januari de identificatieplicht is ingevoerd.

Het zou je maar gebeuren, dat je naar eigen overtuiging op rele gronden niet terug kunt naar je eigen land en dat je desondanks geen verblijfsvergunning kunt krijgen. Dat je al vele jaren probeert met eerlijke klussen geld te verdienen om te overleven en dat je nu niet eens meer rustig op je kamertje kunt zitten, omdat de politie van iedereen die in het zelfde huis woont de papieren wil zien. Zo overkwam dat een van onze vrienden. Elke huisgenoot had geldige documenten, maar zelf sloop hij stiekem door de achterdeur naar buiten. Opgejaagd als ongewenst vee.

En langzaam maar zeker worden ook de mensen die zo’n opgejaagde mens nabij willen zijn in de criminele hoek geplaatst en misschien wel gedwongen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Daar staan we niet op te wachten.

 

Terugblik.

Kerstdiner special

Een gebeuren, dat wij niet gauw zal vergeten. Het grote catering bedrijf ‘Koelvers’ organiseerde een geweldig kerstdiner voor 50 vluchtelingen. Dat begon eigenlijk heel eenvoudig door een voorstel van iemand die zijn hart op de goede plaats had en dit jaar niet zomaar geld wilde geven aan een goed doel, maar zelf iets wilde organiseren voor mensen, die door onze samenleving helemaal in de marge zijn geduwd. Collega’s gingen achter dat voorstel staan en op kerstavond voelde je van alle kanten met hoeveel zorg en met hoeveel teamgeest het kerstdiner was bereid. En je voelde de verwondering bij de vluchtelingen dat dit ook mogelijk is in Nederland.  Het was geen romantisch gedoe, maar een kerstdiner, waarbij de minsten echt met egards tegemoet werden getreden.

 

Onze vriendenkring

We hebben in ons land dit soort mensen en dit soort initiatieven nodig. Onze vriendenkring heeft tijdens hun maandelijkse bijeenkomst op 16 januari uitgesproken, dat zij ieder op eigen plaats en naar eigen vermogen willen bijdragen aan het doen van sociale gerechtigheid, heel concreet. De kringleden willen elkaar daarbij stimuleren. Door maandelijks bij elkaar te komen hopen we iets bij te dragen aan een solidaire maatschappij.

 

Nieuwjaarsreceptie.

Het is voor ons plezierig om in dit pand te mogen leven. Op 7 januari hielden we samen met de Stichting ‘De Hoogstrater’ een nieuwjaarsreceptie voor alle bewoners en werkers van dit grote kloosterhuis. Het was een gezellige ontmoeting, waar bij ieder die dat wilde iets kon zeggen vanuit zijn/haar organisatie over de verwachtingen met betrekking tot het nieuwe jaar.

 

Buurtinitiatief: ‘Samen Nu de Toekomst in’.

Ondertussen gebeurt er in de wijk, waarin wij wonen ook van alles. We zijn blij met het initiatief van loket W en de dienst Maatschappelijk Ontwikkeling van de gemeente om groeperingen uit de wijk die iets met integratie van doen hebben bij elkaar te brengen. Op 21 februari vindt de tweede ontmoeting plaats.

Agenda.

Wakes in Amsterdam

Ondertussen gaat het opsluiten van vreemdelingen in een groeiend aantal gevangenissen door, enkel en alleen omdat de vluchteling geen papieren heeft. En van die gevangenissen is de Bijlmerbajes in Amsterdam. Ook moeders met kinderen worden daar opgesloten, wachtend …  soms maanden lang … wachtend op hun deportatie.

En als de overheid het niet klaar krijgt om de vreemdeling uit te zetten, zou je verwachten, dat die zelfde overheid zou zeggen: dan kijken we toch naar wat we voor je kunnen doen, maar niets is minder waar. Ze worden weer gewoon op straat gezet en als ze zich vervolgens niet kunnen legitimeren, kunnen ze weer worden opgesloten. Wat een beschaving!

 

We zullen er ook dit jaar weer bij zijn als bij de Bijlmerbajes gewaakt wordt. En we nodigen ieder die dit leest graag uit om met ons en de anderen er bij te zijn.

De wakes worden verzorgd telkens vanuit een andere gemeenschap.

 

9

februari

Aswoensdag

14.00 uur

Religieuzen voor vluchtelingen en

Catholic Worker

13

februari

 

14.00 uur

Basis Beweging Nederland

20

februari

 

14.00 uur

Doopsgezinde wake

27

februari

 

14.00 uur

Dominicaanse familie

6

maart

 

15.00 uur

Orthodoxe wake

13

maart

 

14.00 uur

Protestantse Kerk in Nederland

20

maart

Palmzondag

14.00 uur

Joodse wake

25

maart

Goede Vrijdag

14.00 uur

Franciscaans – Islamitische wake

27

maart

Pasen

14.00 uur

Oecumenisch Vuur

 

 

Politiek Avondgebed

De werkgroep Politiek avondgebed heeft dit jaar als thema: de multiculturele uitdaging. In plaats van repressie en het scheppen van afstand tussen de verschillende bevolkingsgroepen wil de werkgroep juist bevorderen dat we de uitdaging aan durven gaan. Op 17 december kwam Jacob Vossestein van het tropenmuseum en schrijver van het boek ‘Vreemd Volk’ naar Eindhoven om met de bezoekers van het politiek Avondgebed te praten en te discussiren over cultuurverschillen. Het was heel plezierig, dat ook enkele moslimvrouwen onder de bezoekers aanwezig waren. Zij vertelden over hun angst sinds de moord op Theo van Gogh. Voor die tijd was ons land ook hun land. Maar kun je Nederlander zijn, als je wordt weg gekeken.

We hebben met elkaar gesproken over de kleine dingen die je kunt doen om de kloof tussen allochtoon en autochtoon te overbruggen.

Op vrijdag 18 februari komt Cees Hamelink om te vertellen over de invloed van de media bij het integratie proces. Informatie, bezining en kijken wat we kunnen doen. Dat zijn de vaste onderdelen van het Politiek Avondgebed. Het vindt al 21 jaar plaats op de Hoogstraat 301 a Eindhoven in de geest van Dorothee Slle.

Iedereen is van harte welkom. Zie ook de uitnodiging door hier te klikken.

Eind maart, begin april vindt een daarop volgende Politiek Avondgebed plaats. Dan zal het gaan over de rol van de levensbeschouwing bij het integratieproces: motor of splijtzwam?

 

 

Namens de Hoogstraatgemeenschap

Gerard