Hoogstraatgemeenschap

Welkom
Wie zijn we?
Spiritualiteit
Het charter
Waarom houden we het vol?

Vriendenkring
Contacten
Geschiedenis en toekomst

Activiteiten:
HOV / Wake
Vierde Kamer
Kennismaking
Lokaal
Uitnodigingen
Verslagen
Persberichten
Contactgegevens
Archief


Print deze paginaKlik hier om uw reacties en/of vragen te versturen
Via deze RSS feed worden uitnodigingen verstuurd voor de diverse activiteiten van de Hoogstraatgemeenschap. Zoals: Wakes, Huiskamer Zonnekind en De Vierde Kamer.

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/users/hoogsftp/hoogstraatgemeenschap.nl/php/script.php on line 112

PERSBERICHTEN   Oude Persberichten   Uitnodigingen

 

Herdenking slachtoffers Schipholbrand.

Op maandag 26 oktober worden in de Hal van Honderd in het stadhuis te Eindhoven de slachtoffers herdacht van de brand op Schiphol van oktober 2005 en de mensen die sindsdien in vreemdelingendetentie zijn overleden. Er wordt nagedacht over de betekenis van de brand met betrekking tot het vreemdelingenbeleid en over de huidige situatie.

Vreemdelingendetentie is uitsluiting.
Vier jaar geleden bij de schipholbrand vielen niet alleen 11 slachtoffers. De brand maakte tevens duidelijk dat de overheid zijn eigen regels met een korreltje zout neemt als het om vluchtelingen gaat. Het complex bleek brandonveilig, de bouwvergunningen waren wat al te gemakkelijk afgegeven, de inspecties hadden gefaald en de hulpverlening was onder de maat.

Ook vluchtelingen hebben recht op veiligheid, huisvesting en arbeid. De universele verklaring van de rechten van de mens kent deze rechten aan iedereen toe.

Waarom sluiten we deze mensen uit? En waarom volharden we hierin, ondanks rapporten van Amnesty international, het Europese Parlement, de Raad van Europa, de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbeleid, het Comité ter voorkoming van Foltering en Onmenselijke Behandeling.

De herdenking wordt elk jaar gehouden, omdat er nog steeds mensen gevangen worden gezet enkel en alleen omdat zij niet over de juiste papieren beschikken. De detentie wordt als zeer onrechtvaardig ervaren en is vaak de oorzaak van nieuwe trauma’s.

Als een massa mensen laten merken dat ook illegale mensen (dat wil alleen zeggen: mensen zonder papieren) gewone mensen zijn en recht hebben op een menselijke behandeling, dan werken zij mee dat de overheid de rechten van de mens ook op deze vreemdelingen gaat toepassen.

Er is een mogelijkheid om voor hen op te komen.
Kom daarom op 26 oktober om 20.00 uur baan de Hal van Honderd in het gemeentehuis van Eindhoven voor de herdenking.

De herdenking vindt plaats onder verantwoordelijkheid van Vluchtelingen in de Knel en het Netwerk voor Humaan Omgaan met Vluchtelingen.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur en eindigt rond 21.15 uur bij het vrijheidsmonument op het stadhuisplein.
Iedereen is van harte welkom.

Voor informatie:Willem-Jan van Wijk tel. 040.2569517
 Gerard van de Ven tel. 040.2525609