Hoogstraatgemeenschap

Welkom
Wie zijn we?
Spiritualiteit
Het charter
Waarom houden we het vol?

Vriendenkring
Contacten
Geschiedenis en toekomst

Activiteiten:
HOV / Wake
Vierde Kamer
Kennismaking
Lokaal
Uitnodigingen
Verslagen
Persberichten
Contactgegevens
Archief


Print deze paginaKlik hier om uw reacties en/of vragen te versturen
Via deze RSS feed worden uitnodigingen verstuurd voor de diverse activiteiten van de Hoogstraatgemeenschap. Zoals: Wakes, Huiskamer Zonnekind en De Vierde Kamer.

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/users/hoogsftp/hoogstraatgemeenschap.nl/php/script.php on line 112

VERSLAGEN   Oude Verslagen   Uitnodigingen   Jaarverslag

 

Wake voor vluchtelingen

Zaterdag 15 december vond opnieuw een wake plaats op de markt van Eindhoven van 14.00 tot 15.00 uur om op te komen voor een menselijker asielbeleid. De wake werd gehouden onder verantwoordelijkheid van Vluchtelingen in de Knel en het Netwerk van Humaan Omgaan met Vluchtelingen

De deelnemers aan de wake vinden het ontoelaatbaar dat een overheid als maar meent dat een vluchteling gedetineerd moet worden, als hij/zij niet over de juiste identiteitspapieren beschikt. Het gaat naar schatting over 7500 mensen per jaar. Soms is de detentie maanden lang. Een half jaar of negen maanden zijn geen uitzonderingen. Kan dat niet anders of wil de overheid niet anders? Vluchtelingen krijgen op deze manier het stempel crimineel te zijn.

Het regime in de detentiecentra is niet alleen streng en soms zelfs vernederend, maar de situatie is ook onzeker. Niemand weet hoelang hij in de gevangenis zal moeten zitten. En als uitzetting naar het land van herkomst niet lukt, wordt de vluchteling weer op straat gezet, zonder enige voorziening en zonder enig pardon.

Om dit onrecht in beeld te brengen stond er op de markt van Eindhoven een grote kerststal, omgebouwd tot gevangenis. Achter het spandoek met de tekst: ‘De herberg is niet open, daarom worden wij opgesloten’ stonden ca 30 deelnemers. Ook enkele politici waren daarbij. Actiekoor ‘Het Lopend Vuurtje’ zong kritische liederen. Zes mensen deelden flyers uit en informeerden het winkelend publiek over de situatie. Zoals altijd laten sommigen zich raken en anderen hebben er geen boodschap aan.
Er werden meer dan 50 kaarten geschreven voor de gedetineerden.
Er werden gedichten voorgedragen.
Tijdens de wake speelde de nabijgelegen carrousel uit respect geen muziek en ook een muziek bandje hield zich een uur lang rustig.