In teken van hoop

Persberichten

Is ons geldsysteem duurzaam en rechtvaardig?

Hoe krijgen we weer grip op ons geldsysteem? Wat moet er veranderen? Hoe kunnen we daar zelf actief iets aan doen?
Op donderdag 21 november om 20.00 uur wordt over dit thema een gespreksavond gehouden in de huiskamer van de Hoogstraatgemeenschap, Hoogstraat 301 A te Eindhoven. Martijn Jeroen van der Linden, coördinator van het platform Duurzame en Solidaire Economie, zal de inleiding verzorgen. Hij kent de bank en de beurs van binnenuit en zocht als bedrijfseconoom naar fundamentele veranderingen.
De avond wordt georganiseerd door werkgroep ‘De Vierde Kamer’ en is gratis toegankelijk.

 

Herdenking

Stem van Alarm – stem van vuur. Dit is de oproep van de herdenking van de slachtoffers van het asielbeleid. Deze herdenking wordt gehouden op donderdag 24 oktober om 20.00 uur. De aanvang is in de Groene Zaal bij de paters Augustijnen, Tramstraat 37 5611 CR Eindhoven en wordt rond 21.00 uur beëindigd bij het vrijheidsbeeld op het stadhuisplein.
De eerste herdenking vond plaats na de schipholbrand in 2005 en is sindsdien jaarlijks herhaald. Er wordt stilgestaan bij de slachtoffers in Nederland, en ook bij de vele vluchtelingen die onlangs in de zee bij Lampedusa zijn verdronken. Er klinkt een vluchtverhaal en er is aandacht voor de recente ontwikkelingen in het Nederlandse asielbeleid. Het Lopend Vuurtje en Kate Mirron ondersteunen de herdenking met hun liederen. Iedereen is van harte welkom.
De herdenking wordt georganiseerd door stichting ‘Vluchtelingen in de knel’ en het Netwerk ‘Humaan Omgaan met Vluchtelingen’, tel 040.2569517 / 2525609.

 

Wake voor hongerstakers

Uit solidariteit met hen die geen verweer hebben, wordt op donderdag 16 mei van 19.30 tot 20.30 uur een wake gehouden in de paterskerk, Tramstraat 37, 5611CR Eindhoven. Informatie en bezinning zijn de hoofdelementen van deze wake.
Meer dan 100 vluchtelingen zijn in de afgelopen dagen in honger- en/of dorststaking geweest of nog steeds in het detentiecentrum van Rotterdam uit protest tegen het nodeloos harde regime dat op hen wordt toegepast.
Ook de nationale ombudsman, Amnesty International en anderen hebben deze hardheid aangeklaagd en voorstellen ter verbetering gedaan, echter zonder resultaat.
Deze wake wordt georganiseerd door de Hoogstraatgemeenschap.
Iedereen is van harte welkom.
Voor verdere informatie bel 040-2525609.

 

Dag van de Aarde

Dag van de Aarde

Dag van de Aarde – 20 en 21 april

Tijdens de Dag van de Aarde wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het zorgvuldig omgaan met de aarde. In Eindhoven wordt deze dag gevierd sinds 2007.
Het jaar 2013 heeft de V.N. uitgeroepen tot het internationale jaar van de Quinoa, o.a. vanwege haar indrukwekkende hoge opbrengt en haar hoge voedingswaarde. Deze graansoort kan een belangrijke rol vervullen in de strijd tegen honger in de wereld.

Het programma is veelzijdig:
Op 20 april
10.00 – 15.00 uur: duurzame weekmarkt op het Wilhelminaplein met extra stands en speciale aandacht voor de quinoa, het ruilen van zaden en plantjes, speciale kinderactiviteiten en andere spelen, zonnefornuis, plantenwand etc.
12.00 – 16.00 uur: Wereldwinkel, Hoogstraat 275: workshop ‘de wereld in een doos’ over fair trade producten.
16.00 uur: Hoogstraatgemeenschap, Hoogstraat 301 A: 3 programmaonderdelen:
- Kookworkshop (max. 7 personen)
- Het verhaal van Moeder Aarde, belicht door Bertie van de Boogaard
17.30 uur: gezamenlijke duurzame maaltijd in de huiskamer van de Hoogstraatgemeenschap. Kosten € 12,50 per persoon. Opgeven tot 19 april bij eindhoven@transitiontowns.nl

Op 21 april:
Guerillagardering, dat wil zeggen de zaden en planten, die over zijn van de duurzame weekmarkt van het Wilhelminaplein worden in Eindhoven verspreid en gepland. Verzamelen op het Trudoplein en vertrek rond 13.30 uur op de fiets met groene fietskarren.

Aan de dag van de aarde werken vele Eindhovense organisaties mee, waaronder de Hoogstraatgemeenschap
Meer informatie bij:
Bertie van den Boogaard, Down to Earth, down-to_earth@outlook.com, tel. 040 2121 248 en Gerard van de Ven, tel 040 25 25 609.

 

Hedendaagse armoede

Op donderdag 11 april wordt door ‘De Vierde Kamer’ een avond gehouden over de hedendaagse armoede. Armoede treft allerlei lagen van de bevolking. Klopt ons oude beeld van armoede nog wel?
Waardoor raken veel mensen in armoede? Zijn zij slachtoffer van maatschappelijke ontwikkelingen en verdienen zij compassie? Of zijn zij veroorzakers van het feit, dat anderen er voor moeten opdraaien, omdat zij ‘hun eigen verantwoordelijkheid’ onvoldoende namen?
Mevr. Tine Ansems, directeur van Stichting ‘De Vonk’ uit Tilburg wil ons helpen om meer inzicht te krijgen.
Na de pauze gaan de deelnemers ook met elkaar in gesprek.
De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de huiskamer van de Hoogstraatgemeenschap Hoogstraat 301 A te Eindhoven. De toegang is gratis. Een eigen bijdrage wordt op prijs gesteld.
Tel 040.25 25 609. Zie ook: www.hoogstraatgemeenschap.nl

 

Asielbeleid: Horen, Zien, maar Verzwijgen

Op zaterdag 23 maart van 14.00 – 15.00 uur wordt op het 18 september een wake gehouden over dit thema
Door het asielbeleid worden veel mensen ernstig getraumatiseerd en zelfs van hun toekomst beroofd. Dit is bekend bij de beleidsmakers, maar leidt niet tot een meer op de mens afgestemde uitvoering van de regelgeving
Het Europese Hof voor de rechten van de mens, Defence for Childern, Amnesty international en vele anderen hebben steeds weer opnieuw aangetoond dat Nederland de rechten van vluchtelingen schendt. Stelselmatig worden de feiten verzwegen. Het beleid wordt harder en onmenselijker. Veranderingen kunnen tot stand komen als er van onderop druk wordt uitgeoefend. Kom daarom naar deze wake en geef een signaal af
Vluchtelingen in de Knel en het Netwerk voor Humaan Omgaan met Vluchtelingen zien dagelijks de gevolgen van het beleid. Daarom houden zij deze wake
Meer informatie via de website of per telefoon: 040. 25 69 517 / 040 25 25 609

 

Schipholwake op Goede Vrijdag

Om te gedenken, te bezinnen en te veranderen is er op Goede Vrijdag 29 maart een wake bij het nieuwe Justitiële Complex Schiphol. De wake wordt voorgegaan door de Franciscaanse Vredeswacht. De Hoogstraatgemeenschap samen met de Kring organiseert een busreis hier naartoe, waardoor Eindhovenaren maar ook mensen uit de regio aan deze wake mee kunnen doen. De wake op 29 maart maakt deel uit van een groter geheel van wakes tijdens de lijdenstijd voor Pasen.

 

Schilphol WakeVeel mensen zijn op zoek naar een andere invulling van Pasen en het lijdensverhaal. Men wil dit op een persoonlijke manier vorm geven en hiervoor eigen keuzes maken.

Velen trekken zich het lot van vluchtelingen aan en schamen zich ervoor hoe de Nederlandse overheid met hen omgaat. Zij staan stil bij wat er in vreemdelingendetentie met onschuldige mensen gebeurt.

Deelname aan de wake is een uiting van solidariteit met de grensgevangenen. Tevens maken de deelnemers duidelijk dat zij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben. 150 jaar na de afschaffing van de slavernij is het de hoogste tijd om ook een eind te maken aan het illegaliseren, opjagen en opsluiten van deze gevluchte medemensen!

De waardering van de grensgevangenen voor deze wake is groot. Men heeft het gevoel dat er medemensen zijn die het voor hen opnemen waaruit men moed put om verder te gaan.

De bustocht naar Amsterdam heeft tevens het kenmerk van een persoonlijke ontmoeting van de deelnemers, er worden teksten voorgedragen en kaarten geschreven naar de grensgevangenen. Hierdoor hoopt men een steentje bij te dragen in de uiteindelijke verbetering van hun lot. De Hoogstraatgemeenschap nodigt iedereen uit om zich aan te sluiten bij deze Goede Vrijdag wake.

Opgave en vertrek
De bus vertrekt om 12.00 uur vanaf Hoogstraat 301 A te Eindhoven. Vanaf 11.15 uur wordt aan degenen die meegaan een kop soep en een boterham aangeboden. Mensen die moeilijk kunnen staan, wordt aangeraden een stoeltje mee te nemen. De wake in Amsterdam is van 14.00 tot 15.00 uur. Terugkomst in Eindhoven tussen 18.00 en 18.30 uur. De kosten bedragen € 15,-- per persoon.

Opgeven (tot 25 maart) bij de Hoogstraatgemeenschap: tel 040-2525609 of per email: info@hoogstraatgemeenschap.nl.